De Amsterdamse oeverlanden

Gazet van Oeverlanden en Riekerpolder Nummer 70 augustus 2023

Vorige  Volgende
Zaterdag 19 augustus, Nachtvlinders van 21.30 - 23.30 uur

De meeste nachtvlinders laten zich nauwelijks zien. Trees Kaizer en Ruud Jansen zullen die avond op het depot met stroop, een lamp en een laken, insecten lokken. Deelnemers moeten er wel rekening mee houden dat ook muggen door de warmte van de lamp worden gelokt!. Locatie het NME-centrum 'de Waterkant' (Bereikbaarheid van de oeverlanden).

Aanmelden is niet nodig. Voor leden gratis en voor niet-leden zijn de kosten €2,50.

nachtvlinder

nachtvlinders

In Memoriam Jan Kees van Dijk

Afgelopen zondag, 2 juli, bereikte ons het droevige bericht dat Jan Kees van Dijk is overleden. Jan Kees werd in 1990 lid van vereniging De Oeverlanden Blijven! en bleek een groot natuurliefhebber te zijn. Hij was dagelijks te vinden in de Oeverlanden en assisteerde al snel het onderwijzend personeel bij de natuur- en milieueducatielessen aan basisschoolleerlingen en bij de Biobende, de natuurclub van de vereniging. De lessen vonden eerst nog plaats in een oude loods maar vanaf 2006 in het nieuwe onderkomen 'De Waterkant' waar Jan Kees zich de beheerder van voelde.

Ook wierp hij zich al snel op als een actieve pr-man voor de vereniging. Wandelaars die langs kwamen werden door hem op koffie of thee getrakteerd en vervolgens op een lidmaatschap van de vereniging. Zo heeft Jan Kees vele nieuwe leden aangebracht. Hij was ook regelmatig te vinden op markten waar hij folders van de vereniging ronddeelde. Kortom, de Oeverlanden waren zijn thuis, zijn leven. Dagelijks bezocht Jan Kees ook zijn paard Odite die hij bij een boer in Badhoevedorp had gestald en toen die boer stopte met zijn bedrijf, bij een manege in ZuidOost. De laatste paar jaar ging de gezondheid van Jan Kees achteruit en hij kon het afgelopen jaar dan ook niet meer zelfstandig naar de Oeverlanden komen. Enkele maanden geleden moest hij helaas zijn paard laten inslapen, dat heeft hem enorm veel verdriet gedaan. Dat was een klap die hij moeilijk kon verwerken.

De vereniging zal Jan Kees enorm missen.

Een aantal foto's van Jan Kees vindt u (hier).

jankees

Herfst Biobende gaat in september van start

Op drie zaterdagen, 16 september, 7 oktober en 29 oktober, tussen 13:00 en 16:00 komt natuurclub de Biobende weer bijeen. De Biobende in het voorjaar was een groot succes. De herfst Biobende kijkt vooral naar wat het najaar te bieden heeft in de natuur. Kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen weer meedoen aan allerlei leuke natuuractiviteiten in de Oeverlanden. Onder supervisie van twee natuurgidsen kunnen de kinderen onder meer waterdiertjes onderzoeken, paddenstoelen ontdekken, herfstbladeren zoeken, uilenballen uitpluizen, hutten bouwen, houthakken, vuurtje stoken, kruidenthee maken, brood bakken boven het vuur en meer.

De Biobende bijeenkomsten vinden plaats in en om het NME-Centrum 'de Waterkant'. U kunt uw kind opgeven door een mail te sturen of eerst meer informatie vragen via een mail naar natuurclub@oeverlanden.nl of bellen naar Tom Koudstaal, bestuurslid van de VDOB!, op nummer 06 52720116.De kosten bedragen €18 voor leden en €27 voor niet-leden. Nadere informatie is ook te vinden op biobende.

Het aantal kinderen dat zich kan opgeven is beperkt. Geef dus snel uw kind op. Zij of hij beleeft drie superleuke en leerzame middagen in de natuur!

biobende

Spinsels van de wilgenstippelmot

Het was voor een opvallen verschijnsel dit jaar. De bomen zagen er een beetje sprookjesachtig uit, sommigen zouden misschien liever zeggen spookachtig, als de stippelmotten of ook spinselmotten genoemd, flink aan het werk zijn geweest en de bomen bedekt zijn met een dikke laag witte spinsels. Wat is een spinselmot? Dit zijn kleine rupsen die in grote kolonies bij elkaar zitten. Ze kruipen dicht over elkaar heen, zodat het lijkt alsof het één grote knot is. De spinselmotten eten van bomen, struiken en heggen. Om zichzelf te beschermen tegen natuurlijke vijanden zoals vogels maken de rupsen deze spinsels, zo kunnen ze zich ongehinderd te goed doen aan de bladeren. De witte spinsels zijn overigens behoorlijk sterk en taai. In de spinsels leven soms enorme aantallen rupsen maar de bomen en struiken hebben er beperkt last van. Binnen een aantal weken is dit verschijnsel voorbij, want dan breekt er een nieuwe fase aan in de levenscyclus van de spinselmotten en vliegen ze uit. Het worden dan kleine witte, niet schadelijke, vlindertjes van ongeveer twee centimeter groot.

Dit jaar zijn er uitzonderlijk veel in de Oeverlanden. Regen is nodig om het spinrag te laten verdwijnen, de regen moet het wegspoelen. Mogelijk heeft de forse regen afgelopen dinsdag al veel van het spinsel verwijderd. En de bomen maken weer nieuwe bladeren aan.

Spinselmotten komen over de hele wereld voor. In tegenstelling tot de eikenprocessierups vormt de spinselmot geen enkel gevaar voor mens en dier. Het is niet nodig om ze te bestrijden. De eikenprocessierups is wel gevaarlijk voor mens en dier. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen ernstige irritaties aan de huid en luchtwegen veroorzaken.

spinselmot

Verbouwing van 'De Waterkant'

Het heeft even geduurd voordat we toestemming en geld van de gemeente Amsterdam hadden gekregen, maar nu kan er een start gemaakt worden met het verbeteren van ons NME-centrum en de andere gebouwen. Die verbeteringen gaan in fasen. Met geld van vorig jaar is de buitenkant geschilderd. Dit jaar is de akoestiek van de bovenvergaderzaal verbeterd, wordt het defecte ventilatiesysteem vervangen, worden de pilaren in het leslokaal vervangen door een stalen constructie en zullen zonneschermen worden aangebracht. Tegelijk worden kleine verbeteringen gerealiseerd. Volgend jaar hopen we de portocabin te vervangen, de indeling in de bovenvergaderzaal te veranderen, de keukens te vervangen en de noodverlichting te vernieuwen. Ook de loods zal uiteindelijk vervangen moeten worden.

Afgelopen weken is het leslokaal aangepakt door de pilaren in het midden van het lokaal te verwijderen. Deze pilaren waren ontzettend hinderlijk bij het lesgeven. Bij de bouw van het NME-centrum in 2006 kon dat niet worden voorzien. Het was een forse klus omdat de benedenruimte helemaal leeg moest en de bovenruimte niet meer kon worden gebruikt. De stalen portalen hebben een frisse blauwe kleur gekregen. Het lokaal ziet er weer prima uit om in het najaar weer natuurlessen te geven.

waterkant

Vervanging brug bij paviljoen Aquarius

De toegangsbrug 1897 bij het paviljoen Aquarius is al mee dan een jaar buiten gebruik vanwege houtrot in de palen waarop de brug rust en is er nu eindelijk een voetgangersnoodbrug aangelegd. In juli is er een omgevingsvergunning ingediend die een nieuw ontwerp van de brug voorstelt. Tegen dit nieuwe ontwerp hebben we grote bezwaren. Door een fout in de jaren 90 was de brug bij Aquarius niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer, zoals voor hulpdiensten; politie, brandweer en GGGD. Hulpdiensten moeten nu via het fietspad beginnend bij het parkeerterrein tegenover he tankstation en het Mercure hotel naar de recreatiezone rijden. Een te lange route bij calamiteiten. Dat bleek ook na het dodelijke horloge diefstalincident in 2020. De nieuwe brug is ook niet geschikt voor gemotoriseerd verkeer. Dat gaat echt een probleem opleveren omdat in de Ontwikkelstrategie Landschapspark De Oeverlanden is vastgelegd dat het fietspad vanaf het parkeerterrein komt te vervallen en daarmee wordt de recreatiezone onbereikbaar voor hulpdiensten. Onacceptabel natuurlijk. We hebben dan ook onlangs een bezwaar ingediend tegen het verlenen van de omgevingsvergunning. Nu er een nieuwe brug moet komen en de recreatiezone steeds intensiever wordt gebruikt, moet er een structurele oplossing komen voor de bereikbaarheid van de recreatiezone door de hulpdiensten.

Ons bezwaarschrift is te vinden op onze website bij: https://www.oeverlanden.nl/plannen/

brug

Schouw onderstation Nieuwe Meer II door Wethouder Zita Pels

Donderdag 6 juli 2023 bezocht wethouder Duurzaamheid, energietransitie en circulaire economie, mevrouw Zita Pels, de locatie waar Liander en TenneT samen met Qirion voornemens zijn een (te) groot onderstation te bouwen ten behoeve van de te voorziene uitbreiding van de behoefte aan elektrische energie. Daarbij was verder aanwezig: Sandra Doevendans, bestuurder van Nieuw West, Gemma Nust van Energievoorziening Amsterdam (EVA), Pauline Westendorp van 02025, en als vertegenwoordigers van de Oeverlanden: Joyce Hoogland, Dick van der Horst , Nico Jansen en Tom Koudstaal. Cees Fisser was aanwezig als betrokken buurtbewoner.

Joyce Hoogland had de schouw weten te regelen door volhardend daar op aan te dringen. De bedoeling was om met de bestuurders in gesprek te gaan en te laten zien dat de ruimte voor het onderstation te klein is en dat het onderstation te dicht bij de recreatiezone komt te liggen. Ook hebben we grote zorgen hoe het onderstation wordt ingepast in de omgeving. Onze argumenten, die wij ook in ons beroep bij de Raad van State hebben verwoord, zijn uitgebreid besproken met de wethouder en de bestuurder van Nieuw west en hun assistenten. Het zal de plannen niet kunnen tegenhouden maar we hebben misschien een beetje begrip kunnen kweken voor onze wensen om een betere inpassing van het onderstation in de omgeving te realiseren. Er komt na herhaald aandringen in ieder geval nu een maquette die zal aangeven hoe het onderstation zal worden ingepast.

Om de omvang van de plannen te illustreren waren een vijftal grote rode ballonnen opgelaten. Helaas gooide de straffe westenwind roet in het eten. Toch sloeg de aanwezige bouwvakkers enigszins de schrik om het lijf. Onder geen beding mochten we het terrein op. Alle aanwezigen hebben vanaf de Anderlechtlaan en vanaf de Oude Haagseweg de zaak bekeken.

Over de Raad van State procedure kan nog worden vermeld dat inmiddels een reactie op ons beroepschrift is gekomen. Ook heeft ons beroep op de Woo honderden pagina's deels grijsgelakte informatie opgeleverd. Daar moeten we nog inhoudelijk mee aan de slag.

Het volledige verslag van de schouw is te vinden op onze website: www.oeverlanden.nl/plannen

Gevaar voor vallende takken: blijf op de hoofdpaden

Zomerstorm Polly, die afgelopen maand over Nederland raasde, en stormen Dudley. Eunice en Franklin van vorig jaar hebben voor flink wat schade op De Oeverlanden gezorgd. Er zijn forse bomen gesneuveld. Ook zijn er veel loshangende takken en bomen die hun steun kwijt zijn en daardoor makkelijk om kunnen vallen bij weinig wind. Daarom kunt u het beste op de hoofdpaden blijven als u wandelt, en wees bij winderig weer extra voorzichtig. De beheerploeg is druk bezig om alle veldjes en paden weer vrij te maken. Inmiddels zijn er ook aannemers beschikbaar om met hoogwerkers een aantal gevaarlijke, half afgebroken toppen weg te halen. Maar dit kost tijd.

Ecologisch gezien is er overigens geen probleem. Integendeel, in het Jaagpadbos stonden heel wat kleinere bomen in de schaduw te wachten op deze kans. Die bomen zullen de komende jaren een flinke groeispurt kunnen maken.

waterkantDisclaimer:

Wanneer je geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen stuur dan een email naar de secretaris van de vereniging.
Je kunt deze nieuwsbrief niet beantwoorden.