VDOB-logo

De Biobende van de VDOB!

Dit jaar gaan we weer een natuurclub organiseren voor kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar. Op drie zaterdagen, 13 april, 11 mei en 22 juni 2024, van 13:00 tot 16:00 uur laten we kinderen kennismaken met de natuur in de Oeverlanden. Dat doen we door de volgende activiteiten.:

  • Bomen leren kennen d.m.v. onze zintuigen. We gaan ze voelen, ruiken, tekenen, vergelijken en bestuderen. We gaan leren dat bomen met elkaar communiceren, en dat ze daarbij geholpen worden. We gaan het hebben over de belangrijke functies van bomen. Een boom is al een klein natuurgebiedje op zich, en leeft samen met vele organismen. Maar ze beschermen ons ook.
  • Waterdiertjes onderzoeken. Die zijn van onschatbare waarde. Ze geven aan hoe gezond ons oppervlaktewater is. Als een soort niet voorkomt kan dat meerdere dingen betekenen. Dat gaan we onderzoeken. We gaan ook kijken naar de manier waarop waterdiertjes hun voedsel zoeken en vergaren. Als je denkt dat het mooie, kleine lieve diertjes zijn, dan kon je je nog wel eens vergissen!
  • Welke vogels zijn er in de Oeverlanden? Vogels zijn een soort meetpunt als het om een gezonde omgeving gaat. Dat vind je dan vooral in de aantallen terug. In de Oeverlanden komen zo'n 142 soorten voor, waaronder ook een paar bijzondere broedvogels. We gaan onderzoeken welke soorten we tegenkomen, de aantallen en gaan bedenken waarom ze eigenlijk hebben gekozen voor de Oeverlanden. We worden heuse wetenschappers!
  • Wat groeit en bloeit bekijken en ook proeven. Planten, varens, mossen en korstmossen: de Oeverlanden biedt een overdaad aan al dat groen, wel een kleine 800 soorten! Genoeg te ontdekken dus. En we gaan uiteraard een aantal proeven doen.
  • Tja, en dan de kriebelbeestjes... Insecten, spinnen, bodemdiertjes, fladderend, zoemend, kruipend en springend. We gaan eens kijken naar de verschillen, de een is nog mooier en kleurrijker dan de ander! Wat zegt het aantal poten over het diertje? In de Oeverlanden hebben we keuze uit meer dan 2000 soorten diertjes die je doen verwonderen. Welke vind jij het mooist?
  • En uiteraard gaan we ook op een speelse manier de natuur ontdekken, en lekker chillen rond het vuur, broodjes bakken en (natuur)verhalen vertellen! Heerlijke thee maken van planten die wel zelf gevonden hebben, gezondheid uit de natuur.Het weer zal voor een deel bepalen wat er zal worden gedaan. Als het even kan, zullen zoveel mogelijk de activiteiten buiten zijn, maar ook zijn er binnen-activiteiten in het NME-centrum als er met bijvoorbeeld microscopen worden gewerkt.

De bijeenkomsten worden geleid door Robert Viset, een ervaren en gecertificeerde natuurgids, die veel ervaring heeft met het werken met kinderen in de natuur. Robert zal worden geassisteerd door nog een andere natuurgids.

De natuurclubactiviteiten vinden plaats bij het NME-centrum ‘De Waterkant’ in de Oeverlanden, gelegen aan het Anton Schleperspad aan het Nieuwe Meer.

Het adres is:
NME-Centrum 'de Waterkant'
Riekerweg 32
1066 BT Amsterdam
Voor een routekaart zie bereikbaarheid De Waterkant.

U kunt hier niet met de auto komen; die kunt u voor het halen en brengen het best parkeren aan het begin van het fietspad bij de Watersportverenging Onklaar Anker. Maar het best is het NME-centrum natuurlijk te bereiken per fiets!

De vereniging draagt een deel van de kosten zodat we die voor de kinderen laag kunnen houden: €18 voor kinderen van ouders die lid zijn, €27 voor kinderen van ouders die geen lid zijn. Voor €29 kan uw kind deelnemen en wordt u meteen lid van onze vereniging. U ontvangt dan ons halfjaarlijks blad Oever en de kalender en we houden u via een regelmatig verstuurde nieuwsbrief op de hoogte van de gang van zaken in de Oeverlanden.

U kunt uw kind opgeven door een mail te sturen naar Natuurclub de Biobende, of eerst via dit e-mailadres meer informatie te vragen of door te bellen met Tom Koudstaal, bestuurslid van de VDOB!, op nummer 06 52720116.

Bij aanmelden graag de volgende gegevens vermelden: uw naam, uw emailadres, uw telefoonnummer (belangrijk voor noodgevallen), wel/geen lid/wil lid worden, naam van het kind, leeftijd van het kind, en eventuele bijzonderheden omtrent het kind die de leiding moet weten.

Het aantal kinderen dat kan deelnemen is beperkt. Geef uw kind dus snel op. Zij of hij beleeft drie superleuke en leerzame middagen in de natuur!

 

Naar boven  

Word lid  

Stuur een bericht  

Bereikbaarheid