De Amsterdamse oeverlanden

Gazet van Oeverlanden en Riekerpolder Nummer 37 augustus 2019

Vorige  Volgende
Welkom thuis

Zondag 25 augustus was er een uit de boeken. De laatste zondag van de lange zomervakantie met schitterend weer, zonovergoten en bijna dertig graden. Een lichte bries maakte dat het op en aan het water van Het Nieuwe Meer bijzonder goed vertoeven was. Langs de hele lengte van het meer, van de Schinkelsluis tot de Ringvaart zaten honderden mensen langs de oever en op de strandjes. Gezamenlijk of individueel, vol in de zon of in de schaduw, ouderen en kinderen. Een mooie dwarsdoorsnee van de bewoners uit de omgeving op een moment dat de Oeverlanden op hun best functioneren. Aan het einde van de schoolvakanties is iedereen weer thuis, maar het mooie weer dwingt velen naar buiten. De Oeverlanden zijn dan een nabije en aantrekkelijke bestemming.

Dat is allemaal al eens bedacht en opgeschreven door Henk Gerritsen in het rapport "De Kroon op het Amsterdamse Bos" uit 1985. Ontroerend als je ziet hoe dit gebied nu functioneert en hij postuum het gelijk aan zijn zijde heeft. Natuur en recreatie kunnen hier prima naast elkaar bestaan en met goed beheer en voldoende middelen om dat te betalen kan dit tot lengte van jaren zo blijven. De opstellers van het plan voor het Groot Amsterdamse Bos kunnen dit allemaal waarmaken, als de wil er maar is bij onze bestuurders en volksvertegenwoordigers. We moeten ze in elk geval enthousiasmeren hiervoor.

Ook op het water was het druk, mede door een illegaal feestje van een grote tros bootjes aan een rode boei. Prima als de jeugd zich hier vermaakt, maar de geluidoverlast voor de andere rustzoekers is irritant. In ieder geval weet u dan weer dat u thuis bent en voorlopig aangewezen zult zijn op dit heerlijke parklandschap De Oeverlanden, bijna om de hoek.

strand
Demonstraties voor behoud Lutkemeerpolder en boerderij de Boterbloem

Het is hard nodig om het gemeentebestuur te overtuigen van de noodzaak van behoud van de zorgboerderij De Boterbloem in de Lutkemeer polder. De laatste landbouwpolder van Amsterdam-west. Als B&W het eigen programma serieus neemt en lokale voedselproductie belangrijk vind kan men deze boerderij en de polder niet onder het zand laten verdwijnen voor een zoveelste bedrijventerrein van een dubieuze projectontwikkelaar.
Meer informatie: www.behoudlutkemeer.nl
of e-mail naar info@behoudlutkemeer.nl.

Boterbloem
Weiland bij de Boterbloem in de Lutkemeerpolder
Delen militaire drinkwater inrichting gemeentelijk monument
Drinkwaterinrichting
Drinkwaterinrichting

Wat verscholen voor de gemiddelde bezoeker van de Oeverlanden ligt de militaire drinkwaterinrichting in de Riekerpolder, beter bekend als Rijks Hemelvaart Dienst, als achtergrond van het weilanden complex. Bijzonder verheugend dat sinds eind 2018 ze de status gemeentelijk monument toebedeeld hebben gekregen. Dat schept verplichting tot onderhoud en beheer en eventueel betere ontsluiting zodat meer mensen dit kunnen beleven

Landarbeidershuisjes Sloterweg 711-715

Deze karakteristieke huisjes worden nog steeds bedreigd door sloop, ophoging en nieuwbouw. Het lijkt erop dat steun voor behoud en herstel allengs toeneemt, om toch wat van het karakter van de Sloterweg te bewaren samen met Siegerpark, Riekerstaete, Zomerlust en boerderij De Bijweg. Bond Heemschut en de dorpsraad Sloten-Oud Osdorp hebben zich al in die zin uitgelaten. Vereniging "De Oeverlanden Blijven!" wil dit erfgoed van de Riekerpolder bewaren als herinnering aan het agrarisch verleden en als bijzonderheid van de Sloterweg. De ligging aan de weg laat zien dat hier vroeger slechts sprake was van een zandpad door het veen.
Afkomstig uit de boedel van Dr. Sieger zouden de huisjes, net als zijn park, voor de toekomst bewaard moeten blijven en beschikbaar als kleine en goedkope woonruimte.

Poldertocht 15 september 11-14 uur

Langs de oever van het Nieuwe Meer lopen we naar de weilanden van de Riekerpolder(1636). We verkennen de grenzen van het Groot Amsterdamse Bos over de Ringvaart bij het Koekoekslaantje. Natuur en cultuur gaan hand in hand. Eventueel met goed weer via veerpont Ome Piet een stukje door het Amsterdamse Bos en met veerpont Nieuwe Meer weer terug.

Poldertocht


Disclaimer:

Wanneer je geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen stuur dan een email naar de secretaris van de vereniging.
Je kunt deze nieuwsbrief niet beantwoorden.