De Amsterdamse oeverlanden

Gazet van Oeverlanden en Riekerpolder Nummer 21 april 2017

Vorige   Volgende
Algemene ledenvergadering zaterdag 13 mei 14.00-15.30 uur

De jaarlijkse algemene ledenvergadering start om 14.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. De agenda voor die dag wordt in de binnenkort te verschijnen "Oever" gepubliceerd.

image2



We hopen u die dag te zien.

Bestuur Vereniging "De Oeverlanden Blijven!"

Voorjaar in de Oeverlanden

Pasen, 16 april 2017, de paus spreekt zijn zegen uit over de stad (Rome) en het land (de wereld), urbi et orbi. De eerste nachtegaal is teruggekeerd in de Oeverlanden op zijn bekende zangpost in een halfdode Es langs het Anton Schleperspad.
Visdiefjes vliegen weer luid roepend over de Oeverlanden richting Riekerhaven.
De pont vaart heen en weer over het Nieuwe Meer, op zon- en feestdagen tot half oktober. De dagen zijn nog fris, het kwik komt te nauwer nood boven de 10 graden en de wind zit maar steeds in de noordwesthoek.
Toch de mooiste tijd van het jaar om naar buiten te gaan!
De vele appelbomen staan nu in volle bloei. Dat saaie onopvallende boompje, soms bijna een heester, blijkt ineens de schoonheidskoningin met schitterende bloesemtooi.

appelboompje


Verslag excursie Siegerpark
appelboompje

Zondag 9 april is een zonovergoten ochtend, precies zoals het gezegde luidt:de morgenstond heeft goud in de mond. De iepen langs de nog rustige Sloterweg beginnen hun zaden te vormen, en tegelijkertijd ontwikkelt het blad. Over een paar weken begint de zogenaamde voorjaarssneeuw van iepenzaadjes. Ruim 20 mensen sluiten zich aan bij deze excursie onder de altijd enthousiaste leiding van Rinus Hofs.
Bijzondere bomen en heesters hebben zijn aandacht. Bijvoorbeeld de Steeneiken, die het jaar rond groen blijven. De prachtig uitgegroeide Hazelaars. De Moerascypressen die voldoende ruimte hebben gekregen om zich volledig te kunnen ontplooien. Bijzonder zijn de naaldbomen die we associeren met droge zandbodem, maar hier in het veenland groeien. De Magnolia’s staan juist in deze tijd vol in bloei. Drasland met veel Dotterbloemen en iets droger Goudveil. Gulden sleutelbloem en Kievitsbloem sieren de graslanden. Het massaal aanwezige Speenkruid zit al in de nabloei.

Deelneemster Hannneke Waller heeft een lijst van meer dan 70 plantensoorten opgesteld, die ze deze ochtend in het Siegerpark heeft aangetroffen. De rijkdom aan soorten planten en dieren verenigt zich in het Siegerpark op voortreffelijke wijze met het oude landschap, de kunst van de tuinaanleg en de beeldhouwkunst. Het was een heerlijke ochtend. Het Siegerpark is alle dagen te bezoeken, met een doorloop dmv een trekpontje richting Oeverlanden.


Nieuwe vondsten

exoten


Voor onze inventarisatielijsten zijn een aantal nieuwe soorten te melden (vet gezet). Plantensoorten maar ook een wilde bijensoort en een paddestoel. Vooral op een aantal veldjes in de omgeving van het depot wordt geprobeerd de bestrijding van Japanse duizendknoop gepaard te laten gaan met de ontwikkeling van (hopelijk bloemrijk) grasland.
Hier en daar verschijnen al wat leuke soorten die overigens elders in het gebied al voorkomen. B.v. Vogelmelk, Kruipend zenegroen, Klein streepzaad, Brunel, Gevleugeld hertshooi, Gewone hoornbloem e.d. Het verschijnen van Heelblaadjes is ook leuk, al is dit geen typische graslandsoort.
Het opvallendst was wel de komst van een Steenanjer.
Een nieuw insect is de Grote zijdebij (Colletes cunicularius); deze staat nog niet op onze inventarisatielijst, overigens een algemene soort.
Deze soort leeft vaak samen met Andrena vaga, de Grijze zandbij. Beide soorten staan er om bekend in het voorjaar vooral op wilgen te vliegen; nou, die hebben we wel. Het lijkt een mooie plek om eens door een wilde-bijenspecialist te laten onderzoeken.

Op een ander veldje groeide een bekerzwam. Volgens Christiane Baethcke, van de Nederlandse Mycologische vereniging, betreft het de Wijnrode bosbekerzwam.
Het Veenreukgras is in behoorlijke mate teruggekeerd. Veel plekken leken te ruig geworden voor de soort, alhoewel enige 'verwaarlozing' juist goed lijkt te zijn.
Vorig jaar zomer werd tegenover het Ogentroostveldje een exoot, mogelijk een weggegooide tuinplant, nl. Houttuynia cordata (moerasanemoon) gevonden. Deze uit Oost-Azië afkomstige plant kan in tuinen flink woekeren en wordt ook in Japan en China als een onkruid beschouwd. Bij ons vormt de soort een mooie combinatie met Moerasrolklaver.

Activiteitenkalender mei 2017

image2


Vrijdagavond 12 mei: Nachtegalenavond van 20.30 tot 22.00 uur olv. Rein Cremer en Carla Peperkamp.

image3

Zaterdagmiddag 13 mei: Algemene Ledenvergadering van 14.00 tot 15.30 uur.

image4

Vrijdagavond 19 mei: Nachtvlinders van 21.00-22.30 uur olv. Trees Kaizer.

image5

Zaterdag 20 mei: Duizendsoortendag van 10.00-17.00 uur olv. Ruud Jansen en Tello Neckheim.



Nadere informatie op de website


Disclaimer:

Wanneer je geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen stuur dan een email naar de secretaris van de vereniging.
Je kunt deze nieuwsbrief niet beantwoorden.