De Amsterdamse oeverlanden

Gazet van Oeverlanden en Riekerpolder Nummer 8 van november 2014

Vorige   Volgende
Verslag werkdag 1 november 2014

Deelnemers

De deelnemers



De natuurwerkdag op 1 november vond plaats onder perfecte weersomstandigheden. Droog en zonnig weer en niet al te warm. Zo kan je prettig werken zonder dat meteen het zweet uitbreekt. Zo’n 30 leden en belangstellenden hebben geholpen met allerlei werkzaamheden die door Carla Peperkamp prima werden begeleid.
Rein Cremer was door ziekte helaas verhinderd.



De lunch was verzorgd door Liesbeth Stricker met medewerking van Jan Kees van Dijk, met de originele soep naar geheim recept van Tello Neckheim. Na de middag kwamen nog een flink aantal jongens en meisjes van scouting helpen.

Een leuke dag waarbij nuttig werk werd verricht, dat kan volgend jaar wel weer herhaald worden.


Kinderen

Carla met de kinderen


Lunch

Aan de lunch


Verslag excursie Nacht van de Nacht, 25 oktober 2014

Telkens met de overgang van de zomertijd naar de wintertijd, als de klok weer een uur wordt teruggezet, houden we een excursie in het donker, over de Oeverlanden. Dat donker moet met een korrel zout genomen worden, want hier aan de oever van de stad kan je spreken van flink wat lichtvervuiling.
Deze avond was er sprake van bewolking, waardoor het stadslicht ook nog eens gereflecteerd werd en waardoor geen volledige duisternis optrad. Maar nog wel zo donker dat veel details je ontgaan, maar een stel schotse hooglanders zagen we toch nog wel.
Ter hoogte van het Mercure hotel hoorden we bosuilen roepen.

Na een uurtje gewandeld te hebben eindigden we weer in het NME-centrum waar Jan Kees voor een sfeervolle verlichting had gezorgd. Met een bock biertje luidden we de herfst in.

Amsterdamse Bos en Oeverlanden weer samen op koers

Nadat er intern in het gemeenteapparaat verschil van mening was ontstaan over de overgang van Oeverlanden naar het Amsterdamse Bos en we niets meer vernamen van onze overlegpartners, hebben we 22 oktober weer contact gehad.
Hieruit bleek dat de voornemens nog steeds overeind stonden, dat de vereniging zelf blijft doen wat ze al doet, hiervan zal een uitputtende lijst worden opgesteld. Het Amsterdamse Bos wil de burgerparticipatie graag een centrale positie laten innemen en hierbij faciliteren, zowel qua middelen als wat financien betreft. Het is voor ons belangrijk dat we serieus genomen worden, en dat we na inlijving bij het Bos een betrekkelijk zelfstandige rol kunnen blijven spelen. We hopen voor het beheerwerk dat we gaan leveren wel een wat ruimere vergoeding kunnen gaan ontvangen. We gaan intussen een lijst opstellen van de werkzaamheden en activiteiten die we nu en in de toekomst willen gaan uitvoeren.
Tevens moet het Bos nog steeds duidelijk krijgen van de gemeente Amsterdam wat de begrenzingen van het beheergebied zullen worden. Wordt het Schiphol Area Development Company (SADC) buiten de deur gezet, komt het polderland binnen het beheergebied.
De Oeverlanden gelden als compensatie voor het verlies van gebied aan Rijkswaterstaat door de verbreding van de A9. De Oeverlanden tussen Nieuwe Meer en Oude Haagseweg zijn natuurlijk allang bestemd voor natuur en recreatie. Echte compensatie ligt dan in toevoeging van de strook tussen Oude Haagseweg en A4.

In januari hebben we weer een overleg, de overdracht van ons gebied van stadsdeel Nieuw West aan het Amsterdamse Bos, dat door de gemeenteraad was bepaald op uiterlijk 1 januari 2015, is door alle krakeel verschoven naar medio 2015.

Aquarius in de troep. De onderste steen boven!

De geregelde bezoeker van de Oeverlanden zal het inmiddels opgevallen zijn dat de werkzaamheden rondom restaurant Aquarius stil liggen. De heuvel die tegen het restaurant aanlag is gezeefd, zand en puin liggen nu keurig gescheiden. Het puinafval is indertijd bij de aanleg van het recreatiegebied daar gedeponeerd, hoewel toen al de opvatting bestond dat dit hier eigenlijk niet thuishoort.
Vanwege het plaatsen van een opslagcontainer kwam door de graafwerkzaamheden aan het licht dat de berg voor een belangrijk deel bestaat uit afval in de vorm van grof tot zeer grof puin.
De vraag is nu of het puinafval wordt afgevoerd en verwerkt, of gooien we het zand er weer over en komen we in de toekomst weer voor hetzelfde probleem te staan. Alle kosten voor scheiding zijn daarmee weggegooid geld. Bedacht moet worden dat juist onder deze plek de hoofdtransportleiding van aardgas loopt die eindigt bij het gasstation aan de overzijde van de Oude Haagseweg.


Aquarius

Restaurant Aquarius


Je zou denken dat voorzichtigheid daarom geboden is. Nu ligt het afval open en bloot en kan zo worden afgevoerd. Onnodig om daarvoor een wissel op de toekomst te trekken. Ondertussen zit restaurant Aquarius in de troep. Hopelijk dat het stadsdeel snel de knoop doorhakt en een fout uit het verleden herstelt.

Medio 2015 gaat het gebied over in beheer van het Amsterdamse Bos, dan is het goed rentmeesterschap dat dit probleem niet wordt doorgeschoven.

Parkeren Oude Haagseweg

Het stadsdeel wil de situatie van het langparkeren in de bermen van de Oude Haagseweg aanpakken door het instellen van een blauwe zone. Echter de inrichting ter plaatse blijft ongewijzigd. Dat is lelijk en gevaarlijk. De suggestie om de situatie van voor de komst van de vrije busbaan te herstellen wordt daarmee genegeerd.


haagseweg

Oude Haagseweg


wegwijzer


Wat is gemakkelijker dan de bussen over de noordelijke rijbaan te laten rijden, en de zuidelijke rijbaan in te richten voor parkeren. Dan is er voldoende ruimte voor recreanten en kunnen er ook nog wel wat langparkeerders een plekje vinden. Een kleine prijs vragen voor het parkeren kan tevens zorgen voor inkomsten voor het op hoger kwaliteitsniveau brengen van het beheer van het natuur- en recreatiegebied De Oeverlanden.

Festivals in de Oeverlanden

Naar aanleiding van het massaal bezochtte festival afgelopen mei, dat naar de mening van het bestuur van de vereniging niet past in de Oeverlanden, proberen we te voorkomen dat komende mei wederom in de Oeverlanden een festival gehouden gaat worden.
De aanvraag is in elk geval alweer ingediend, nu is er tenminste tijd om door middel van een zienswijze tot een eerlijke beoordeling en besluitvorming van de politiek, in casu stadsdeel Nieuw West, te geraken. De evaluatie van de gang van zaken vind op woensdag 10 december in het stadsdeelkantoor plaats.

Hopelijk breekt het inzicht door dat de Oeverlanden ongeschikt zijn voor grootschalige evenementen en dat elders in het stadsdeel of centrale stad meer voor de hand liggende locaties zijn, waar geen schade of overlast veroorzaakt kan worden.



Disclaimer:

Wanneer je geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen stuur dan een email naar de secretaris van de vereniging.
Je kunt deze nieuwsbrief niet beantwoorden.