De Amsterdamse oeverlanden

Gazet van Oeverlanden en Riekerpolder Nummer 7 van oktober 2014

Vorige   Volgende
Verslag excursie Sloterweg, 21 september 2014

Deelnemers

De deelnemers

Op een zonovergoten dag trekt de plantenexcursie bijna 30 bezoekers, leden en niet-leden, trouwe bezoekers en onbekenden, waarvan sommigen met een grote dosis plantenkennis. Onder de welluidende roep van de Koekoek en de zang van Tuinfluiter en Winterkoning lopen we het depot uit richting het ooievaarsnest, dat nu al zoveel jaar ongebruikt staat.
Meteen staan we tussen de bloeiende planten, Welriekende Agrimonie, Veldhondstong, Beemdooievaarsbek, Streepzaad, Madeliefje. Het is lastig al wat we zien aan te kruisen op de lijst.

Volop Jacobs Kruiskruid, dat nu juist in bloei begint te komen. St. Janskruid bloeit alweer even, terwijl de naamdag van de heilige pas 24 juni is.
Langs het fietspad, Anton Schleperspad, bloeit aan weerszijden Slangenkruid met helderblauwe bloemen aan een lange aar. Het droge zand laat op diverse plekken de Muurpeper zien (Sedum acre), en veel Teunisbloem, maar nog niet uitbundig bloeiend, dat komt nog.


Overal, in iets vochtiger terrein, zijn de gele bloemen van het Vijfvingerkruid te zien. Gewone Reigersbek, Dag- en Avondkoekoeksbloem, Heelblaadjes, Dauwbraam die laag op de grond groeit en bloeit, Gewone Braam die hagen van wel 3 meter hoog vormt en waar in de laatste week van de zomervakantie zoveel te plukken valt.
Er groeit zolang ik kan heugen een Asperge in een grondwalletje, alleen een manlijke plant, gedoemd om zonder nakomelingen te blijven. Gewone rolklaver, Hopklaver en Hazepootje en over een behoorlijke lengte langs het fietspad aan weerskanten het merkwaardige plantje Duits Viltkruid.
Dan zwenken we af naar het Nieuwe Meer, we passeren veel groeiplaatsen van het Groot Glaskruid, in de nattere vooroever groeit Valeriaan, Moerasspirea en Poelruit.
We komen aan het baaitje dat 15 jaar geleden als compensatie voor de aanleg van de recreatiezone is gegraven, waarna hier ingezaaid is. Een aantal soorten doet het hier bijzonder goed, Zwarte Toorts, Geel Walstro, Bont Kroonkruid, Steenanjer, Wilde Marjolein, Viltganzerik. Een stukje vegetatie dat een groot deel van het jaar zeer de moeite waard is.
In het water van het Nieuwe Meer groeit Gele Plomp en Ruige Bies.

We lopen langs de Eco-sloot met dam, langs het talud met Blauwe Knoop, Bevertjes, Bermooievaarsbek, Margriet en Grote Ratelaar. Langs het pad een exemplaar van de merkwaardige Veldiep, met dikke kurklijsten aan de takken.
We steken over naar de middenberm van de Oude Haagseweg. Ondanks dat het de afgelopen tijd weinig geregend heeft, staat de vegetatie er uitbundig bij.
Karthuizer Anjer tegenover de benzinepomp, althans dat dachten we lange tijd. Het blijkt echter te gaan om dianthus giganteus die nog geen Nederlandse naam heeft, maar wild is op de Balkan en die in sommige zaaimengsels is verwerkt, en wat groter en bloemrijker is dan de Karthuizer Anjer die als wilde plant uit Nederland verdwenen is.
Verder nog Klaproos, Rietorchis, Wilde Peen, Ratelaar, Vogelwikke, Duizendblad, Pijpbloem en als kers op de taart, een aantal exemplaren van de Bijenorchis. Het is dit jaar voor het eerst dat we deze plant hier aantreffen.
In voorgaande jaren heeft deze soort al op diverse plekken in de Oeverlanden gestaan.

Ratelaar

Ratelaar

Wilde marlolein

Wilde Marlolein

Voorbij het Christoffel Plantijnpad komen we de Blauwe Bremraap tegen in redelijk aantal. Een plant zonder bladgroen, een volledige parasiet op Duizendblad. Juist afgelopen week is het Strandduizenguldenkruid in bloei gekomen, welke plant hier vrij massaal voorkomt.
Grote Tijm, Knoopkruid en Akkerdistel zijn geliefde planten voor de talrijke Sint-Jansvlinders. Sprietdikkopjes en Bont Zandoogje vliegen hier ook talrijk.
Icarusblauwtjes waren eerder in mei in groten getale te zien, maar kennen een zomerdip waardoor we er maar weinig zagen. In augustus zullen ze normaal gesproken opnieuw hopelijk massaal rondvliegen.

Na de zonovergoten bermen van de Oude Haagseweg, met Grote- en Kleine Pimpernel, lopen we via de Winterbeek en het moeras langs Groot springzaad weer terug naar het depot. In 2½ uur hebben we bijna 100 soorten bloeiende planten gezien. Ze staan alle op de inventarisatielijst en kunnen rustig nog eens nagekeken worden in de boeken of op internet.


Het was een aangename excursie met veel geïnteresseerde deelnemers. Dat is voor herhaling vatbaar.



Excursies die binnenkort in "De Oeverlanden" worden gegeven

Alle overige informatie over de excursie vindt u op de website De oeverlanden Blijven!



Zondag 29 juni Libellen (11.00 - 12.30 u)

Libellen zijn een groot deel van hun leven gebonden aan water. Zo kun je libellen aantreffen in vrijwel alle zoete watertypen als vennen, plassen, moerassen, beken en rivieren.
Tussen mei en eind augustus kun je libellen aantreffen, ook in en rond het moerasgebied in de Oeverlanden. Met Floor van der Vliet gaan wij zoeken naar libellen.

slak



Zondag 6 juli Spinnen (11.00 - 12.30 u)

Deze kleine rovers leven voornamelijk van insecten. Sommige spinnen maken daarom webben, andere soorten gaan op jacht.
Onder leiding van Ed Nieuwenhuys gaan we het veld in om deze bijzondere diertjes te zoeken en te vangen. Terug in 'De Waterkant' gaan we ze met een loep bekijken en proberen aan de hand van een veldgids ze een naam te geven. Er gaat een ongekende en kleurige wereld open.
Deze excursie is voor jong en oud. Neem een glazen potje met deksel mee en, indien mogelijk, een loep. De spinnen worden na afloop weer losgelaten.

slak



Disclaimer:

Wanneer je geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen stuur dan een email naar de secretaris van de vereniging.
Je kunt deze nieuwsbrief niet beantwoorden.