Gazet van Oeverlanden en Riekerpolder Nummer 2 van mei 2013

Vorige  Volgende
Algemene Ledenvergadering op zaterdag 25 mei in de Waterkant

De jaarlijkse algemene ledenvergadering. Deze duurt van 14:00 tot ongeveer 15:00 uur.

Daarna zal Rein Cremer ons wegwijs maken in de herkomst van de namen van planten.
De agenda voor die dag zult u in het voorjaar in de Oever en op de website aantreffen.

Appels en peren
Een van de belangrijkste dingen die je leert op de lagere school is het verschil tussen appels en peren. Die mogen dus nooit in dezelfde berekening betrokken worden, dan was je fout bezig.
De afgelopen week werd het verschil ook in de Oeverlanden weer duidelijk, waar langs het Jaagpad en het Anton Schleperspad een tiental appelboompjes staan te bloeien, en slechts 1 peer.
Deze vaak wat krom gegroeide boompjes, soms slechts bijna heesters, leiden het grootste deel van het jaar een onopvallend bestaan, maar nu juichen ze met een schitterende bloesemtooi.
Henk Gerritsen noemde ze scholierenappeltjes, want waarschijnlijk ontsproten uit een achteloos weggegooid klokhuis, door een scholier. Dat laatste weet je natuurlijk nooit helemaal zeker, maar het is een aardige gedachte. In elk geval staan de verschillende boompjes dicht langs het fietspad, tot maximaal 15 meter daarvan verwijderd. Ik denk in elk geval dat het spontaan opgeslagen boompjes zijn, hetgeen mogelijk was omdat ze in ons gebied kansen geboden kregen, en niet meteen werd omgeschoffeld zoals dat in parken betaamt. Dit is weer een andere verspreidingswijze dan veel andere "tuinontsnappingen" die in de Oeverlanden voorkomen, zoals sneeuwbes, gele kornoelje, boerenjasmijn, berberis, etc. die afkomstig kunnen zijn van storting van puin en grond afkomstig van sloop. Nog enkele dagen valt de bloesempracht te bewonderen, dus wacht niet te lang.


Doordat de bomen niet onderhouden worden, dus niet gesnoeid in de herfst, dragen ze vrijwel geen vrucht, hoogstens een klein hard appeltje dat zo zuur is dat de speekselklieren er meteen van samentrekken.
De enige peer die ik ken staat juist buiten het depot. Rijk bezet met doorns moet deze boom hier al ettelijke decennia staan (foto rechtsboven).
Padden en kikkertrek over de Riekerweg
Hierbij presenteren we een overzicht van de aantallen amfibieën die we in de afgelopen jaren hebben geteld. De laatste 3 jaar heb ik dat op telmee.nl geregistreerd.
In de figuur hiernaast ziet u een overzicht hiervan.
Het traject waarover wij patrouilleren loopt van waar de Riekerweg afbuigt van het jaagpad tot aan het wildrooster bij het gemaal.

Hans Baas
Eerstvolgende excursie op 17 mei: Nachtegalenavond

Ooit vormden de Oeverlanden een populaire plek voor de nachtegaal, maar zoals ook elders in Nederland neemt de laatste jaren de populatie af. Deze vogel is onopvallend gekleurd maar daartegenover heeft hij fabelachtige zangkwaliteiten. Wij hopen ook dit jaar weer op de mogelijkheid om van de mooie zang te genieten en proberen het aantal territoria vast te stellen.
Goed nieuws is dat de nachtegalen weer op hun plek zitten, en bij rustig en zacht weer zich goed laten horen. Een nieuwe vestiging doet zich voor aan de oostzijde van het Jaagpadbos aan de Riekerweg. Hopelijk houdt dit stand.

Deze avond wordt begeleid door Carla Peperkamp en Rein Cremer.
De excursie is 's avonds van 20:30 tot 22:00 uur.



Disclaimer:

Wanneer je geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen stuur dan een email naar de secretaris van de vereniging