De Amsterdamse oeverlanden

Gazet van Oeverlanden en Riekerpolder - Nummer 1 van februari 2013

  Volgende
Bericht van de redactie

Voor u ligt het eerste nummer van de digitale nieuwsbrief van de vereniging De Oeverlanden Blijven!
Vanaf mei 2009 tot november 2012 zijn er reeds een dertigtal nummers van de Gazet verschenen, op persoonlijke titel van Nico Jansen en verspreid onder een klein aantal belangstellenden.
Het bestuur heeft besloten er een officieel verenigingsorgaan van te maken dat actuele berichten kan verspreiden onder de leden en belangstellenden. In de Gazet kunnen korte berichten, waarnemingen of foto's geplaatst worden door eenieder die wat te melden heeft over onderwerpen uit het geografische gebied dat de Gazet bestrijkt.
Er kunnen verwijzingen in worden opgenomen naar langere artikelen die op de website geplaatst zijn. Op deze wijze kan de communicatie met de leden, en tussen de leden, sneller verlopen. Voor de e-mail adressen is geput uit het ledenbestand. Het kan zijn dat u geen prijs stelt op toezending, dan kan u zich afmelden.
Omdat alles nieuw is, moet het nog uitkristalliseren. We verwachten dat het voldoet aan een vraag bij de leden en de belangstellenden, en daarmee de doelstellingen van de vereniging ondersteunt.
Ben Bolscher verzorgt de eindredaktie.

Namens het bestuur van de vereniging,
Nico Jansen

Een vroege lenteboodschap aan de Sloterweg

Strikt genomen valt het juist buiten de Riekerpolder, de Sloterweg is de noordgrens van ons gebied. Maar het is prachtig wat daar door de sneeuw omhoog piept, op het erf van een origineel gebleven boerderij onder een grote kastanje. Duizenden winteraconieten en enkele honderden sneeuwklokjes staan bloeiend in de sneeuw en laten zodoende weten dat spoedig het voorjaar eraan komt!

Ga snel zelf kijken op Sloterweg 734 want de bloeiperiode is slechts kort. Deze boerderij ligt juist westelijk van het Christoffel Plantijnpad

Adres aan de leden van de stadsdeelraad Nieuw-West en de leden van de gemeenteraad

Adres aan de leden van de stadsdeelraad Nieuw-West en de leden van degemeenteraad Het bestuur van de vereniging heeft 23 januari zich in een adres tot de stadsdeelraad en de gemeenteraad gewend, met betrekking tot het perceel van het polderland waar tot half 2006 de McDonalds gevestigd was.
Ons inziens wordt de wet Ruimtelijke Ordening niet nageleefd door de verantwoordelijke wethouders/portefeuillehouders.
Zowel het stadsdeel als de gemeente Amsterdam zijn hierbij betrokken. We hopen dat de raadsleden dit onderwerp in hun vergadering willen bespreken om de geur van sjoemelarij die hier omheen hangt te doen verdrijven en de wet haar loop te laten hebben. De volledige tekst van het adres gaat bijgaand, of is te raadplegen op onze website.

Het adres komt in de vergadering van woensdag 27 februari in de stadsdeelraad aan de orde.

Lees hier het hele document-->

Namens het bestuur,
Nico Jansen

De regenmeter 2012

Het afgelopen jaar is er 863 mm neerslag gevallen. Na een zacht begin van het jaar kwam er sneeuw en vorst in februari, het werd zo koud dat het Nieuwe Meer zelfs deels dichtgevroren was en er werd geschaatst in het oostelijke deel nabij de Schinkelsluis.
Gaf januari een zeer gemiddelde neerslag te zien, de vier erop volgende maanden gaven minder dan gemiddelde neerslag. De drie zomermaanden, juni, juli en augustus gaven weer meer dan gemiddelde neerslag en vulden het peil van het moeras al aanzienlijk.
September, oktober en november waren zeer gemiddeld, maar december was bijna een record natte maand met 134 mm neerslag, slechts 3 mm minder dan het jaar ervoor.
Alle neerslag bij elkaar zorgde ervoor dat het moeraspeil al begin november boven het drempelniveau van NAP -1.10 kwam, en de Winterbeek begon te stromen. Hiernaast kunt u alle neerslagcijfers zien van 1996 tot 2013. Van 1998 tot en met 2004 beleefden we fors nattere jaren dan we de laatste tijd gewend zijn.

Eerstvolgende excursie op 10 maart: Kijken naar knoppen

Door het oog van een beeldhouwer en in het vroege voorjaar zitten er nog geen bladeren aan de bomen. Toch is de naam van de boom te vinden door naar de knoppen te kijken.
Aan een kale tak zitten zijknoppen en eindknoppen. Soms bestaan knoppen alleen uit kleine ineen gevouwen blaadjes, maar meestal zijn ze bedekt met knopschubben.

Onder leiding van Richard Mulder gaan wij de bomen een naam geven.



Disclaimer:

Wanneer je geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen stuur dan een email naar de secretaris van de vereniging