De Amsterdamse oeverlanden

Gazet van Oeverlanden en Riekerpolder Nummer 25 mei 2018

Vorige  Volgende
Voorjaar in de Oeverlanden

Nu de lente haar hoogtepunt bereikt willen we hiervan bericht sturen uit de Oeverlanden. Zodra het weer zich van een zonnige kant laat zien spat het frisse groen tegen het netvlies. De uitlopende bomen kunnen ook nog een fraaie mengkleur tussen groen en rood laten zien, vooral de eik heeft daar een handje van. Bronsgroen wordt dat genoemd door de Limburgers in hun volkslied. De meidoorn begint in bloei te komen, dat doet z’n naam eer aan, en de zware geur is al te ruiken, als het niet al te hard waait. Op kale zanderige plekken bloeien massaal de bescheiden éénjarigen, zoals akkerkers en veldsla. Afgewisseld met zachte ooievaarsbek en akkerhoornbloem. Bijzonder aantrekkelijk allemaal.

De kleine kudde Schotse hooglanders heeft gezinsuitbreiding gehad enkele weken geleden. Het nieuwe kalfje heeft weer een lichte vacht met een hoog knuffelbeergehalte. Toch is enige afstand gepast, met het oog op de veiligheid.

Ik een glimp op van het leven onder water. De zon scheen in de sloot langs de Riekerweg. De diepte van het water is gering en het doorzicht is goed. Maar omdat de bodem zwart is, want die bestaat uit veen, laat deze zich doorgaans weinig zien. Maar nu lag er een grote dode vis op de bodem die met z’n witte kleur goed afstak. Op de vis zaten honderden kleine dikkopjes zich tegoed te doen van het kadaver. Een mooi voorbeeld van de kringloop van het leven. Ik denk dat het de larven van de bruine kikker betreft.

Juist in het voorjaar valt er veel te zien en te beleven. Het toeval speelt hierin een grote rol. Zie je juist die ijsvogel over het water flitsen of tref je net de sperwer of de havik. Dan heb je het met planten gemakkelijker, doorgaans tref je die weer waar ze vorig jaar ook stonden. De gulden sleutelbloem aan het baaitje bijvoorbeeld, de dotterbloem in het polderland. Bijzonder leuk zijn de vele appelboompjes die plotseling in bruidstooi staan. Maar helaas, net als bij Assepoester is het feest erg snel voorbij en slijten ze hun leven verder onopvallend en bescheiden.

Ga kijken en geniet van de Oeverlanden, de Riekerpolder en het Nieuwe Meer gebied. Of pak de pont naar het Amsterdamse Bos, of steek de Ringvaart over met de hoge brug van de Oude Haagseweg en loop via de Koekoekslaan naar veerpont Ome Piet.

De nachtegaal

Bijzonder aangenaam is de terugkeer van de Nachtegaal die momenteel 3 á 4 zangposten bezet aan weerszijden van het Anton Schleperspad, halverwege het depot en de ingang tegenover het Mercure hotel.
De dichter Hans Warren heeft de afwisselende zang fonetisch vastgelegd in het onderstaande gedicht:

De Nachtegaal
Tió, tió, tio, tio, tio, tio, tio, tix v
Tzu, tzu, tzu, tzu, tzu, tzu, tzu, tzu, tzu, tzi
Dzorre, dzorre, dzorre, dzorre, hi
Wiet, wiet, tjie, tjie, tjie, tjie, retsuwo!
Orr, etsjetsjetsjetsjetsjetsjetsjetsjetsj, woi-oit!
U, u......, u......, u......, u......, u....., u......
Orr, oewatl, oewatl, oewatl, oewatl, at, at, at, at, ahoedojat!


Proef de woorden op de tong en ga luisteren en geniet. Er bestaat geen garantie dat u ze hoort, de weersomstandigheden zijn van grote invloed of de vogel zich laat horen.
Na de langste dag is het met de zang vrijwel helemaal gedaan. Dus u moet er op tijd bij zijn!
Of luister hier naar een opname van de nachtegaal.

nachtegaal

Activiteiten komende maand


vlinder

Vrijdag 11 mei: van 21.00 tot 23.00uur Nachtvlinders met Trees Kaizer.
Voor de liefhebbers eventueel met uitloop tot 01.00uur.
Depot Oeverlanden

vlinder

Vrijdag 18 mei: van 20.30uur tot 22.30uur Nachtegalen met Carla Peperkamp en Rein Cremer.
Depot Oeverlanden

vlinder

Zaterdag 19 mei: Algemene Leden Vergadering van 14.00uur tot 16.30uur
Depot Oeverlanden



Disclaimer:

Wanneer je geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen stuur dan een email naar de secretaris van de vereniging.
Je kunt deze nieuwsbrief niet beantwoorden.